Under ett år etter at spaden ble satt i jorden, går nå produksjonen på det nye Goman-bakeriet i Åsane for fullt. Bakerisjefen er strålende fornøyd med sitt rykende ferske bakeri.
– Nå er vi virkelig et bakeri i eliteserien. Jeg har jobbet på mange bakerier, og dette er uten tvil det desidert beste, sier bakerisjef, Ernst Ulevik.
Avdelingsleder, Sylvia Haugen, kunne ikke vært mer enig. Hun forteller at de overtok bakeriet for under en uke siden og nå går produksjonen for fullt.
– Det er nesten utrolig at alt fungerer så godt på så kort tid. Bakeriet har kapasitet til å produsere 20.000 brød, pluss 20.000 andre mindre bakervarer i døgnet. Det betyr rikelig med rykende ferskt bakverk til alle Coops butikker i Hordaland hver eneste dag, sier Haugen.
Stor vilje til gjennomføring
Tilbake i januar i år var det ingenting annet enn skog og knauser på tomten hvor det splitter nye Goman-bakeriet til Coop Norge Eiendom nå er overlevert fra Strand og FM Gruppen. Fyllingen Maskin var først ut med ryddig og klargjøring av tomt. Allerede i juni var det kranselag og seks måneder senere er altså det nye bakeriet ferdig, og nå går altså produksjonen for fullt.
– Det har vært et spennende prosjekt med knappe tidsfrister. Vi har hatt noen utfordringer underveis, blant annet knyttet til leveranser og logistikk, men det meste har gått i henhold til planen, sier prosjektleder hos Strand/FM Gruppen, som har vært totalentreprenør for prosjektet, Tor Anders Sognnes.
Han skryter av alle involverte samarbeidspartnere og forteller at alle har vist en svært positiv innstilling og vilje til å komme i mål med prosjektet.
– Viljen til gjennomføring har vært stor hos alle involverte. Grundig planlegging og positiv innstilling er nok de viktigste grunnene til at vi klarte å ferdigstille prosjektet på så kort tid og med så god kvalitet, sier Sognnes.
Bærekraftig prosjekt
Det nye bakeribygget, som er på 3650 kvadratmeter, er et moderne industribakeri hvor alt er tilrettelagt for mest mulig effektiv og ikke minst bærekraftig produksjon.
– Her er det gode råvarer inn i den ene enden og deilig bakverk ut i den andre. Alt er strukturert for effektiv produksjon, sier teknisk sjef hos Goman, Tormod Borgen.
Som byggherre er Coop Norge Eiendom og Goman også opptatt av bærekraft. Det betyr at selve produksjonen skal skje med et så lite klimafotavtrykk som mulig.
– Vi har derfor valgt flere bærekraftige løsninger. Blant annet er dette det første bakeriet i landet hvor Co2 er benyttet som eneste kjølemedium, sier Borgen.
Han forteller også at alt av kuldeenergien blir gjenvunnet og brukt til oppvarming av vannet som benyttes i bygget. Samlet gjør dette det nye bakeriet til et av landets mest miljøvennlige bakerier.
– FM Gruppen har gjennom hele byggeprosessen vært både samarbeidsvillige og løsningsorienterte. Det har dukket opp noen utfordringer underveis, og uten denne positive innstillingen hadde vi trolig ikke kommet i mål på tiden, sier Borgen.
– Spesielt vil jeg skryte av prosjektleder Sognnes. Han har gjort en veldig god jobb, sier Borgen.
Godt samspill
Daglig leder i FM Strand, Terje Nøttveit, forteller at Goman-prosjektet er det andre byggeprosjektet de har gjort for Coop Norge Eiendom. Han opplever samarbeidet med Coop som svært godt.
– De er en profesjonell og beslutningsdyktig oppdragsgiver. For oss som entreprenør innebærer det at de er enkle å forholde seg til, noe som også gjør arbeidet vårt enklere, sier Nøttveit.
Han mener en av de viktigste årsakene til at de har kommet i mål med prosjektet handler om god planlegging, hvor alle involverte har forpliktet seg til gjeldende fremdrift og milepæler.
– Vi har, sammen med resten av FM Gruppen, jobbet med samspill som metode i flere år. Vi begynner nå å bli flinke på dette, noe som gjør oss i stand til å gjennomføre prosjektene våre på kort tid og med få feil. Jeg ønsker å takke alle som har stått på for å komme i mål med prosjektet, sier Nøttveit.