I slutten av april tok FM Gruppen i bruk et nytt kontorbygg i Bergen. Nå håper de på synergieffekter mellom flere selskaper.
De første årene etter at FM Gruppen ble etablert i 2010 holdt de ulike selskapene til på forskjellige steder. Etter noen år i leide lokaler på Espehaugen sør for Bergen lufthavn Flesland er nå alle selskapene med unntak av IMC Diving og FM Uteleie samlet i eget kontorbygg på Kokstadflaten.
1,2 milliarder
FM Gruppen består av Strand AS, Fyllingen Maskin AS, IMC Diving AS, VA-Teknikk Vest AS, FM Utleie AS og FM Asfalt AS og Fyllingen Sjø AS. De seks første selskapene har Bergen og omegn som nedslagsfelt, mens Fyllingen Sjø er landsdekkende. Totalt har gruppen 226 ansatte og en samlet forventet omsetning på 1,2 milliarder kroner i 2018.
Hovedeiere i FM Gruppen er Arne Dalseide, Svein Fløysand og Martin Kronheim.
Verdiskapende samspill
Daglig leder Terje Nøttveit i Strand AS forteller at de sju selskapene ikke har noen felles ledelse, men har et godt internt samarbeid i gruppen.
– Når vi samlokaliseres får vi et enda bedre verdiskapende samspill i gruppen. Vi har et godt samarbeid i dag og ved å sitte tettere får vi utnyttet potensialet i de ulike selskapene ytterligere. Det blir mye enklere å samle både ledere og andre medarbeidere til møter. Innredningen i nybygget er planlagt slik at vi kan oppnå best mulig samarbeid, sier Nøttveit.
Daglig leder Torbjørn Foss i Fyllingen Maskin AS sier at det er lettere å spørre hverandre når det er kort vei mellom selskapene.
– I nybygget er vi noen meter fra hverandre og bruker de samme møterommene. Da blir det lettere å dra nytte av hverandre, sier Foss.
Flat struktur
Både Nøttveit og Foss sier det er en forholdsvis flat struktur med frihet under ansvar i FM Gruppen. Selv om de sier det er en viss kulturforskjell mellom byggentreprenøren Strand og anleggsentreprenøren Fyllingen Maskin, så forstår de hverandre. Det er også en intern konkurranse i gruppen som gjør at selskapene skjerper seg.
Selskapene i FM Gruppen har hatt en omsetning på over en milliard kroner i flere år. Nøttveit forklarer det med at man har samlet mange kloke hoder og fått dem til å dra sammen.
– Det har ført til at vi har klart å levere på pris og tid, og da har kunder kommet tilbake med nye oppdrag. Skal vi tjene penger må vi ha dyktige medarbeidere som føler eierskap, planlegge godt, være nøye med å gjøre en god jobb i forkant, ha fokus på forbedrete prosesser og stadig bli litt og litt bedre, sier Nøttveit.
Han legger til at skal medarbeiderne trives i FM Gruppen må selskapene ha takhøyde for innspill, gi muligheter og samtidig ha et godt sosialt miljø.
– Vi har idrett, blant annet deltakelse i Stoltzen, Danmarksturer og blåturer som del av det sosiale og jeg har inntrykk av at våre medarbeidere trives.
Foss legger til at det er viktig å se medarbeiderne og være inkluderende.
– Det må være kort avstand mellom ledelse og medarbeidere. Vi må gi tilbakemeldinger og informasjon. Ting må også gjøres enkelt. Vi må huske at kravene som stilles til en anleggsleder eller en prosjektleder i dag er høyere enn noensinne. Det er en mye strengere hverdag i dag og det er de som er ryddige som klarer seg best. Da er det viktig at de har tillit og takhøyde til å prøve seg, sier Foss.
Mye å gjøre
Foss sier at det er et godt marked for anlegg i Bergensområdet nå.
– Det er mange store prosjekter på gang, både bybane og veier. Jeg tror vi skal være med og ser lyst på tiden fremover, sier Foss.
Nøttveit sier at Strand har flere store boligprosjekter fremover og er mer og mer inne i boligprosjekter for utleie. Han legger til at Strand har stadig flere prosjekter som samspillsentrepriser, spesielt i den første fasen.
Lavt sykefravær
Foss sier at FM Gruppen jobber veldig godt med HMS. Det er to heltidsstillinger for HMS i gruppen, en i Strand og en i Fyllingen Maskin, og de to jobber tett med lederne i selskapene. Korttidssykefraværet i gruppen er på 1,9. Fyllingen Maskin har hatt fem år uten fraværsskader.
Økt konkurranse i anlegg
På spørsmål om hva som er de største utfordringene nå, svarer Nøttveit at Strand for tiden sliter med å få tak i flinke norsktalende forskalingssnekkere.
Foss sier at det er større konkurranse om anbud innen anlegg.
– Tilgangen på arbeidskraft har tatt seg opp. Målet å ha nok arbeid til rett pris, sier Foss.
Har vært med å bygge Bergen
Både Strand og Fyllingen Maskin har gjennomført mange bygg og anleggsprosjekter i Bergen. Strand har ført opp flere boligprosjekter i Damsgårdssundet, deriblant Krohnviken med 104 leiligheter, næringslokaler og parkering, og holder nå på å sluttføre Portalen for BOB Eiendomsutvikling. I Lonaparken i Åsane har Strand ført opp flere byggetrinn for Bonava. På Minde er selskapet i gang med Wergeland Terrasse. Totalt har Strand for tiden nærmere 1.000 leiligheter under oppføring og planlegging. Fyllingen Maskin har bygget flere strekninger på Bybanen i Bergen, det store toplankrysset på Nyborg i Åsane og har hatt grunnarbeidene på mange boligprosjekter for Strand.