På bare tre år har Strand snudd skuten og blitt en av de beste entreprenørene i klassen. I forrige uke fikk de beviset, en høythengende Lean-pris.
– Dette er selvfølgelig noe vi setter utrolig stor pris på. Det viser at det arbeidet vi har lagt ned de siste årene har gitt resultater, sier daglig leder i FM Strand, Terje Nøttveit.
En utrolig reise


I GODT SELSKAP: Strand nådde opp i det som kan betegnes som et særdeles godt selskap.
Prisen ble delt ut i Stavanger i forrige uke av TPMLean Brukernettverket. Dette er et nettverk av selskap over hele landet som samarbeider for å bli bedre og mer effektive. Noen av selskapene som er med i nettverket er Equinor, FMC, AF Gruppen, Moelven, Hydro og ABB. I dette selskapet var det altså at Strand gikk av med årets lean-pris for produktivitet.
– Strand skiller seg ut. Det var egentlig ingen andre selskaper som utmerket seg på samme måte, sier Rolf Røed Eriksen, gründer av selskapet Samarbeidsutvikling som står bak TPMLean Brukernettverket og utdelingen av prisen.
Han forteller at bygg- og anlegg er en bransje hvor det generelt er mye avvik og forsinkelser, men at Strand i løpet av tre år har tatt grep som har gjort selskapet utrolig profesjonelt.
– Dette har ført til at de har doblet omsetningen, og det i et krevende marked. Det har også bidratt til at de i mye større grad får de jobbene de vil ha og at de nå har en ordrereserve i milliardklassen. Den reisen de har vært gjennom har vært utrolig imponerende. Derfor fikk de årets produktivitetspris, sier Røed Eriksen.
Som en sildestim
Forbedringsarbeidet begynte med at Strand analyserte egne arbeidsprosesser for å identifisere de største tidstyvene.
– I et byggeprosjekt er det mange stafettoverføringer. Dette er prosesser hvor det gjerne er involvert flere ulike fag og underentreprenører. Faren for at noen er i utakt er stor, noe som fører til forsinkelser, noe som igjen kan påvirke hele prosjektet. Ved å analysere prosessene fant man ut hvor det var utfordringer, sier Røed Eriksen.
Han forteller at ledelsen i Strand har vært flinke til å involvere alle medarbeiderne i selskapet, slik at alle drar i samme retning og er involvert og lojale til forbedringsarbeidet. De har også jobbet med standarder og prosedyrer, samtidig som de har jobbet aktivt med å forbedre orden og system blant annet i containerne på byggeplassene.
– Resultatet er at de har blitt som en sildestim i havet. De er et selskap som svømmer i takt, sier Røed Eriksen.
For Strand har dette bidratt til prosjekter nesten uten feil, samtidig som de alltid leverer prosjektene til avtalt tid.
– På tre år har de snudd hele selskapet fra et minusforetak til et selskap med betydelige overskudd, doblet omsetning og store ordrereserver. At de har klart dette på bare tre år står det stor respekt av, sier Røed Eriksen.
Takker medarbeidere
Terje Nøttveit er naturlig nok stolt over det de har fått til på kort tid.
– Da vi startet denne reisen satte vi oss noen ambisiøse mål. Vi forstod tidlig at den største resursen i selskapet er medarbeiderne våre, og at dersom vi skulle nå disse målene så måtte vi gjøre dette sammen med dem. At vi faktisk har nådd disse målene er medarbeidernes fortjeneste. De har stått på hver dag og hele tiden vært fokuserte og målrettet, sier Nøttveit.
Han mener også at det å ha tall og fakta, såkalte KPI-er, som man styrer etter er avgjørende for å kunne skape verdier over tid. Uten fakta styrer man kun etter synsing og meninger.
Han trekker også frem selskapets verdier; ”pålitelig, inkluderende og løsningsorientert” som sentrale i forbedringsarbeidet.
– Det er disse verdiene vi jobber etter. For å etterleve verdiene var vi nødt til å ta grep. Dette er nå noe som gjennomsyrer hele organisasjonen og det har gitt resultater, sier Nøttveit, som legger til at de på ingen måte er i mål.
– Det er fortsatt mye å ta fatt i. Forbedringsarbeid er en kontinuerlig prosess som aldri tar slutt. Derfor vil vi hele tiden jobbe for å bli bedre, eller som vi liker å si det, Sunn fornuft satt i system er Strand», sier Nøttveit.