I 2014 tok FM Strand i bruk lean-metodikk for å øke selskapets konkurransekraft. Resultatene kom raskt, og denne uken var de en av hovedforedragsholderne på Samarbeidsutviklings lean-konferanse i Bergen.
– Vi har gått fra en kaotisk hverdag hvor ingen lærte av sine feil, til en hverdag med system, orden og fokus på kontinuerlig forbedring. Lean-prosessen har fått oss til å sette sunn fornuft i system, sa daglig leder i FM Strand, Terje Nøttveit.
Nok en ”mirakelkur”?


Simon-André Ellingsen gikk i dybden og beskrev et Strand før og etter lean.
FM Strand var en av foredragsholderne på konferansen til Samarbeidsutvikling. Mens Terje Nøttveit fortalte kort om selskapet og de store linjene, så gikk Simon-André Ellingsen i dybden og fortalte om lean-reisen fra et operatør-ståsted. Prosessen begynte i 2014, da selskapet var i en lite hyggelig situasjon med negative resultater og prosjekter preget av mye feil og mangler. Noe måtte med andre ord gjøres.
– Det hele begynte med at Terje var på en lean-konferanse i 2014. Via jungeltelegrafen fikk vi så høre at han hadde en ”ny greie” på gang, forteller Ellingsen.
Det stemte og i 2015 ble Lean-metodikken satt ut i live. Det innebar en helt ny måte å organisere arbeidet på, med et mye større fokus på selve prosessen. Det resulterte blant annet i en ny standard for byggeplass-containere. Alle containere er nå likt innredet og alt av utstyr har sin faste plass. Det ble også innført tavlemøter, systematisk kvalitetssikring, forbedringsgrupper og et kontinuerlig fokus på å redusere sløsing av tid.
– Det er ikke til å legge skjul på at det var en del skepsis forbundet med dette, spesielt fra de litt eldre medarbeiderne. Etter mange år i arbeidslivet hadde de vært gjennom en del ”mirakelkurer” tidligere, uten at det hadde hatt noen suksess. Etter hvert fikk vi imidlertid med alle medarbeiderne på det nye regimet, sier Ellingsen.
Fra tap til suksess
Resultatene av arbeidet kom sakte, men sikkert. Selskapet økte omsetning fra 262 millioner kroner i 2014 til 338 i 2015. I 2016 lå den ganske stabilt, før den så gjorde et voldsomt hopp til over 600 millioner i 2017. I fjor endte omsetningen på rundt 550 millioner kroner.
– Vi har blitt et sunt selskap som tjener penger og som har en solid ordrereserve. Folk trives og vi leverer prosjekter med svært få feil. Vi ser også at vi får kunder som kommer igjen og igjen. Jeg er utrolig stolt og imponert over det vi har fått til på kort tid, sier Nøttveit.
Han skryter veldig av medarbeiderne som har vært positivt innstilt og som har vært med på den reisen han initierte i 2014.
– Uten dem hadde vi aldri fått dette til. De har tatt lean-arbeidet på alvor og har vært avgjørende for de resultatene vi nå har, sier Nøttveit.
Veien videre
Et viktig poeng for Ellingssen er at forbedringsarbeidet er en prosess som aldri tar slutt. Det er alltid noe nytt å ta fatt i.
– Vi ser at dette fungerer, og derfor kommer vil til å ha et tydelig fokus på dette arbeidet videre også. Fremover vil vi ha fullt fokus på 5S, det vil si sortere, systematisere, skinne, standardisere og sikre. For å sette dette i system har vi utarbeidet egne leveregler som vi kaller ”Fem om dagen”. Disse levereglene er en del av våre suksesskriterier, sier Ellingsen.
De fem levereglene er: 1) Ikke gå tomhendt, 2) Vær forberedt, planlegg fremover, 3) Hold arbeidsplassen ryddig, 4) 100 % ferdig og 5) Del erfaringer.
– Dette er leveregler som vi forsøker å etterleve så godt som vi kan og som er en viktig del av det kontinuerlige forbedringsarbeidet, sier Ellingsen.